Růst rákosu obecného (Phragmites australis) na vybrané vegetační kořenové čistírně - Moulisová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je součástí projektu GAČR 206/06/0058 Monitoring těžkých kovů a vybraných rizikových prvků při čištění odpadních vod v umělých mokřadech. Cílem práce je zhodnotit růstové charakteristiky rákosu obecného na vybrané vegetační kořenové čistírně. Na odběry biomasy byla použita destruktivní metoda. Odběr proběhl v jedné sezóně na nátoku a odtoku vegetační kořenové čistírny. Nadzemní biomasa byla stanovena ze šesti vzorků na nátoku a šesti vzorků na odtoku. Podzemní biomasa byla odhadnuta ze dvou vzorků odebraných na nátoku a ze dvou vzorků odebraných na odtoku. Průměrná celková nadzemní biomasa (stanovená v srpnu 2007) dosahovala na nátoku 1296 g.m-2 a na odtoku 1105 g.m-2. Průměrná živá podzemní biomasa dosáhla na nátoku 1729 g.m-2 a na odtoku 2161 g.m-2.
Growth of the common reed (Phragmites australis) in a selected constructed wetland used for wastewater treatment.
Keywords: mokřad; mokřadní vegetace; vegetační kořenová čistírna; nadzemní biomasa; podzemní biomasa.; wetland; Phragmites australis; constructed wetland; aboveground biomass; belowground biomass.