Vliv sboru dobrovolných hasičů na trávení volného času vesnických obyvatel v kraji Vysočina - Hradecká, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá přínosem sboru dobrovolných hasičů pro obyvatele vesnic z hlediska trávení jejich volného času. Práce se snaží zjistit, zda SDH ovlivňuje způsob trávení volného času, v případě že ano, jaké přináší aktivity nebo příležitosti pro volný čas. Práce definuje pojmy sbor dobrovolných hasičů, volný čas, věnuji se též tématu venkova. V druhé polovině práce je představen kvalitativní výzkum, jehož cílem je zjistit, zda sbory dobrovolných hasičů působící ve vesnicích kraje Vysočina ovlivňují volný čas jejich obyvatel. Na tuto část navazuje část kvantitativní, cílem této části je doplnit výsledky předchozího kvalitativního výzkumu a ověřit získané informace.
How the volunteer fireman brigade influences the way the inhabitants of rural Vysocina spend their free time
Keywords: venkov; vesnice; volný čas; sbor dobrovolných hasičů; Vysočina; neziskové organizace; country; village; free time; voluntary fire brigade; Vysočina discrict; non-profit organizations