Automatické zjištění topologie a monitoring sítě na bázi FreeBSD - Macek, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je vytvoření systémového nástroje pro zjištění topologie a následný monitoring LAN. Tento nástroj bude postaven na OS FreeBSD a vytvořen jako bootovatelný obraz vhodný pro provoz z USB disku. Pro zjištění údajů topologie a monitoringu sítě bude kromě protokolů nižších vrstev TCP/IP využito protokolu SNMP. Vedle zobrazení topologie sítě bude u aktivních prvků monitorován jejich stav, síťové přenosy a další hodnoty. Komunikace s uživatelem bude probíhat přes www rozhraní. Snahou je vytvořit nástroj spustitelný bez instalace na jakémkoli počítači v síti a provést rychlé zjištění topologie, její zobrazení a základní monitoring. Má být opakem nástrojů typu NMS, které vyžadují instalaci na server, databázový server a další prostředky.
Automatic topology recognition and network monitoring based on FreeBSD
Keywords: Topologie sítě; FreeBSD; SNMP; IPv4; Network topology; FreeBSD; SNMP; IPv4