Druhová variabilita bentických organismů v řece Dračici hodnocených systémem PERLA - Koutnik, Dalibor (Jihočeská univerzita, 2010)
Posouzení ekologického stavu vybraného úseku řeky (od obce Františkov až k hranicím s Rakouskem) na základě terénního sledování. Zjištěné údaje jsou vyhodnoceny systémem PERLA. Metoda je založena na hodnocení biodiverzity vzorků makrozoobentosu z broditelných tekoucích vod. Vzorkování je možné aplikovat do tekoucích vod, kde sloupec hladny vody nepřesahuje nad 1 m a rychlost proudu do 1 m/s. Odběr se provádí za normálního nebo nízkého stavu vody v řece.
Species variability of bentic organisms in Dračice river classicifed by PERLA system
Keywords: Systém PERLA; biodiverzita; makrozoobentos; Přírodní rezervace Dračice; pstruh obecný; hydrografická poloha; ochrana přírody; jepice; pošvatky; chrostíci; muchničky; různonožci; vážky; vodoměrka; rak říční; mihule potoční; System PERLA; biodiversity; makrozoobenthos; Nature reserve Dračice; brown trout; hydrographic location; nature protection; ephemeron; stonefly; caddis; simulid; amphipodos; dragonfly; marsh treader; noble crayfish; brook lamprey