Stanovení nákladů na kapitál a jejich použití k výpočtu ekonomické přidané hodnoty. - Bečvářová, Nikoleta (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá kapitálovou strukturou podniku, která je charakterizována dle metod horizontální a vertikální analýzy, dále se zabývá cenami jednotlivých složek kapitálu, náklady na kapitál a jejich vlivy na výkonnost podniku, tedy výpočtem ukazatele ekonomické přidané hodnoty. Teoretická část obecně popisuje složky kapitálové struktury, ceny jednotlivých složek kapitálu, náklady na kapitál a jednotlivé metody výpočtu ukazatele EVA, a to jak EVA entity, tak EVA equity. V praktické části poté dochází k charakteristice jednotlivých složek kapitálové struktury a k aplikaci vybraného modelu, čímž je druhý model výpočtu a to EVA equity na konkrétním podniku. Tento výpočet byl prováděn i v benchmarkingu na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu. Model byl aplikován na společnost, která se zabývá výrobou motorových a přípojných vozidel, výrobou strojů, zařízení a oprav dopravních prostředků ČZ a.s.
Setting costs for capital and their usage for calculation of economic value added.
Keywords: kapitálová struktura; cena kapitálu; bezriziková úroková míra; rentabilita vlastního kapitálu; ekonomická přidaná hodnota; capital structure; cost of capital; safe rate of interest; return shareholders' capital; economic value added