Tělesné charakteristiky dětí mladšího školního věku ve vztahu k typu výživy v kojeneckém věku - Vašková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo zpracování tématu z dostupné české a zahraniční literatury a provedení studie k posouzení tělesných rozměrů dětí mladšího školního věku u věkové kategorie devítiletých vzhledem k typu výživy v kojeneckém věku. Sběr dat byl proveden autorkou práce v období od října 2017 do listopadu 2018. Celkem se měření zúčastnilo 136 dětí, 36 kojených dívek, 28 nekojených dívek, 36 kojených chlapců a 36 nekojených chlapců. Měření bylo provedeno na deseti základních školách Jihočeského kraje v obcích o počtu obyvatel 3 až 6 tisíc a městě s počtem obyvatel cca 100 tisíc. Pro posouzení byly vybrány základní somatické údaje, jako jsou tělesná výška, tělesná hmotnost a obvodové rozměry pravé paže, břicha, boků a pravého stehna. Dále byly měřeny kožní řasy nad tricepsem, subskapulární (pod lopatkou), suprailiakální (nad trnem kyčelním) a na stehně. Provedeným výzkumem se rozdíl v hodnotách tělesných charakteristik vzhledem k typu výživy v kojeneckém věku u dětí mladšího školního věku nepotvrdil. Z výsledků výzkumu našeho souboru vyplývá, že nekojené děti mají ve všech měřených parametrech vyšší průměrné hodnoty, ovšem rozdíly hodnot kojených a nekojených dětí nebyly vyhodnoceny jako statisticky významné. Přínos bakalářské práce lze spatřovat v reálném využití teoretických poznatků tématu a metod měření v pedagogické praxi. Pro odbornou i širokou veřejnost by mohly být zajímavé výsledky práce, které by mohly být podkladem pro další vědecké zkoumání.
The physical characteristics of primary schoolchildren in relation to type of nutrition in infancy
Keywords: Kojené děti; mateřské mléko; umělá výživa; somatické rozměry; mladší školní věk; Breastfed infants; breast milk; artificial nutrition; somatic dimensions; younger school age