Úrazovost u fotbalového týmu TJ Sokol Dobšice - Zajíc, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2011)
V současné době jsou úrazy považovány za závažný a společenský problém na celém světě. Úrazy se týkají všech věkových kategorií. Významnou část tvoří úrazy sportovní, kde má své místo i fotbal. Fotbal je populární sport, který hraje stále více lidí, což vede k vyššímu výskytu úrazů v tomto sportu. Tyto úrazy mohou být velmi závažného charakteru, které vyžadují dlouhodobou léčbu a někdy i vyřazení hráčů z činnosti. Tyto faktory poukazují na fakt, že je potřeba stále vytvářet nová preventivní opatření, aby se co nejvíce zabránilo těmto nežádoucím důsledkům. Cílem bakalářské práce bylo zjistit četnost a závažnost úrazů u fotbalistů klubu TJ Sokol Dobšice. Stanovený cíl byl splněn. Provedeným výzkumem se měly potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy ve znění: H1: S rostoucím věkem roste četnost úrazů u hráčů fotbalového týmu TJ Sokol Dobšice a H2: Nadpoloviční většina úrazů, která se stala v sezóně 2009 ? 2010 v týmu TJ Sokol Dobšice, není závažného charakteru. H1 se potvrdila. Z výsledků dotazníkového šetření vyplynulo, že v kategorii přípravka se přihodilo 15 úrazů (11 %), v kategorii žáci 27 úrazů (20 %), v dorostu 38 úrazů (28 %) a u mužů 57 úrazů (41 %) z celkového počtu 137 (100 %) úrazů. Druhá hypotéza byla potvrzena. Pouze 6 hráčů (21 %) z těch, kteří byli kvůli úrazu v nemocnici, muselo být v důsledku úrazu hospitalizováno, 4 hráči (5 %) operováni a u 9 hráčů (12 %) byla nutná léčba delší než 3 měsíce. Z výsledů je patrné, že 85 hráčů (78 %) používá při hře ochranné pomůcky, 99 hráčů (91 %) se protahuje před zápasem a tréninkem, ale po zápase se protahuje už jen 21 hráčů (19%). Problémem je také fakt, že 36 hráčů (33 %) jde do souboje s vědomým úmyslem zranit jiného hráče. Se zjištěnými výsledky by bylo možné seznámit trenéry TJ Sokolu Dobšice, kteří by dále vedli své svěřence k vyšší zodpovědnosti a kladli by tak důraz především na prevenci vzniku úrazů.
Accident Rate at TJ Sokol Dobšice Football Team
Accident Frequency Rate in the TJ Sokol Dobsice Team
Keywords: fotbal; klub TJ Sokol Dobšice; úraz; úrazovost; prevence; football; the TJ Sokol Dobsice club; injury; accident frequency rate; prevention