Heterologní exprese a purifikace evolučních variant Hli proteinů sinic - Milichovská, Markéta (Jihočeská univerzita, 2022)
Světlosběrné antény (LHC) zelených řas a rostlin jsou unikátní svou schopností přepínat mezi světlosběrnou funkcí, kdy je absorbovaná energie přenesena do fotosystémů, a funkcí foto-protektivní, kdy je absorbovaná energie disipována jako teplo. LHC se vyvinuly ze sinicových proteinů nazývaných High light inducible proteiny (Hlips). Modelová sinice Synechocystis PCC 6803 obsahuje čtveřici Hlips (HliA-D), které vážou chlorofyl a beta-karoten a absorbovanou energii disipují (zhášejí exciton) během několika ps jako teplo. Nicméně není známo, zda je vazba pigmentů a zhášení původní vlastností všech zástupců Hlips, nebo se jedná o odvozenou schopnost podskupiny Hlips, která vedla k evoluci LHC. Bakalářská práce je zaměřena na heterologní expresy, purifikaci a charakterizaci čtyř evolučně vzdálených variant Hli proteinů (HliX,Y,W,Z) v Synechocystis PCC 6803. Všechny tyto 4 Hlips byly izolované s navázaným chlorofylem, ale odlišnými karotenoidy (zeaxanthin, echinenon) a všechny varianty zhášely. PsbW byl izolován v komplexu s fotosystémem II.
Heterologous expression and purification of evolutionary variants of Hli proteins of cyanobacteria