Problematika zdaňování příspěvkové organizace - Černá, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zdaňování příspěvkové organizace s důrazem na oblast daně z příjmů právnických osob a silniční daň. Cílem je analyzovat specifické oblasti zdaňování na příkladu konkrétní příspěvkové organizace za účelem identifikace možných chyb a stanovení případných doporučení. Rovněž je analyzováno hospodaření příspěvkové organizace, které je hlavním podkladem pro stanovení daňové povinnosti. Analýza je zaměřena zejména na hlavní a doplňkové činnosti včetně systému klíčování režijních nákladů. Následně je zpracován metodický postup v rámci stanovení daně z příjmů právnických osob a silniční daně, na kterém jsou demonstrovány hlavní odlišnosti či problematické oblasti oproti podnikatelským subjektům. Na základě provedené případové studie byly syntetizovány problematické oblasti v rámci zdaňování příspěvkových organizací, např. daňové odpisy, kalkulace silniční daně, prokazatelnost uplatnění odpočtu na dani. Tyto oblasti jsou rovněž podloženy vypracovanými doporučeními v oblasti evidence profinancování odpočtu na dani, vytvořením dodatku ke směrnici k majetku nebo zavedením dílčích středisek u ostatní doplňkové činnosti. Práce rovněž poskytuje zpětnou vazbu na efektivitu hospodaření organizace prostřednictvím ukazatelů autarkie a rentability, pracuje s případným odebráním vykonávané činnosti nebo je kalkulován dopad zvýšení cen za služby v ostatní doplňkové činnosti na výsledek hospodaření a daň z příjmů.
Issues of Contributory Organization Taxation
Keywords: příspěvková organizace; daň z příjmů právnických osob; silniční daň; hospodaření; contributory organisation; corporate income tax; road tax; management