ROMOVÉ VÝCHODNÍHO SLOVENSKA - Rozhoňová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá Romy východního Slovenska, konkrétně analýzou romské populace podle evidence k 31. 12. 1989 na území někdejší administrativní jednotky, Východoslovenského kraje. Jedná se o část uchované evidence, které vedly bývalé sociální oddělení Okresních národních výborů v 80.letech v socialistickém Československu. V širším pohledu práce nastiňuje také historii a sociální otázky spojené s touto národností. Hodnotí zároveň geografické poměry předmětného území, které jsou rozděleny na fyzickou, socio-ekonomickou a demografickou charakteristiku. Hlavním cílem práce je však převedení databáze o Romech vedené podle okresů a obcí východního Slovenska z písemné do elektronické podoby a následně její analyzování z pohledu početního zastoupení, prostorové diferenciace a vybraných strukturních charakteristik romských obyvatel. Text je obohacen o tabulky, grafy a mapy.
EAST SLOVAKIAN ROMANIES
Keywords: Rom; Slovensko; Východoslovenský kraj; podíl Romů; zaměstnanost; romské osady; věková struktura Romů; romská národnost.; Romany; Slovakia; Eastern Slovakia region; percentage of Romanies; employment; Roma settlement; Romas age structure; Roma nationality.