Násilí na seniorech - prevence a řešení problému - Nováková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2023)
Násilí na seniorech je formou týrání a lze definovat jako jednotlivé či opakované činnosti, objevující se v jakémkoli vztahu a v jakékoli souvislosti vedoucí k poškození či k ohrožení starého člověka. Je také jedním z vážných témat, která jsou v dnešní společnosti často opomíjena, tato bakalářská práce si vzala za cíl zaznamenat aktuální situaci ohledně násilí na seniorech v jihočeském kraji. Tato problematika je často skryta a zahrnuje nejen násilí ze strany blízkých osob, ale i situace v ústavních zařízeních, proto je cílem také prozkoumat aktuální možnosti prevence a dostupné pomoci pro oběti. Pro dosažení tohoto cíle je použit kvalitativní výzkum s využitím polostrukturovaných rozhovorů s odborníky, kteří se tématikou zabývají. Výsledky budou zhodnoceny pomocí otevřeného kódování což umožní identifikovat klíčová témata a vzorce v souvislosti s násilím na seniorech. Výsledky výzkumu přinesly ucelený a aktuální pohled na problematiku a její aspekty, jako je informovanost seniorů, dostupnost zdrojů pomoci, problematiku jejího využití ze strany seniorů atd. Výsledky mohou být využity jako podklad pro tvorbu preventivních opatření a poskytování lepší podpory seniorům postiženým tímto problémem, všeobecně může tato práce přispět k rozšíření povědomí o násilí na seniorech a také bude moci přispět k vytvoření zlepšených strategií a řešení tohoto vážného sociálního problému.
Violence against seniors - prevention ane problem-solving
Keywords: Násilí na seniorech; senior; organizace; aktuální stav; Violence against seniors; seniors; organisations; current state