Výskyt endo a ektoparazitů u pracovních psů - Srncová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2016)
Pro účely sledování výskytu endo- a ektoparazitů (nejen) pracovních psů bylo jako oblast sledování zvoleno město České Budějovice a jeho přilehlé okolí. Vzorky trusu psů byly odebírány pro parazitologické vyšetření v období prosinec 2013 až leden 2015. Vyšetřovaní jedinci byli zároveň vyšetřeni na výskyt endo- a ektoparazitů. Celkem bylo vyšetřeno 176 kusů experimentálních vzorků. Z tohoto počtu bylo celkem 27 pracovních psů, 23 psů vyskytující se v útulku a 126 psů společenských bez pracovního využití. Z celkového počtu vyšetřených 176 psů bylo pozitivních na výskyt parazitů 33 jedinců. Z tohoto počtu vyšetřených psů bylo pozitivních 27 jedinců na ektoparazity (5,68 % Ixodes ricinus, 1,7 % Otodectes cynotis, 0,57 % Cheyletiella yasguri a 6,82 % Ctenophalides ssp.) a 7 jedinců na endoparazity (2,27 % Toxocara canis, 0,57 % Trichuris vulpis a 1,14 % Dipylidium caninum).
Endo and Ectoparasites in working dogs
Keywords: Toxocara canis; Dipylidium caninum; Trichuris vulpis; Ixodes ricinus; Otodectes cynotis; Cheyletiella yasguri a Ctenophalides; Toxocara canis; Dipylidium caninum; Trichuris vulpis; Ixodes ricinus; Otodectes cynoti; Cheyletiella yasguri a Ctenophalides