Metabolismus kofeinu v lidském organismu, stanovení vybraných metabolitů metodou HPLC - Lávičková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se věnuje popisu metabolismu kofeinu v lidském organismu a vývoji, optimalizaci a validaci analytické metody pro stanovení kofeinu a jeho čtyř vybraných metabolitů v moči metodou HPLC. První část byla věnována popisu metabolismu kofeinu, zdrojům příjmu a jeho vlivu na lidský organismus. Praktická část práce byla věnována vývoji, optimalizaci a validaci analytické metody pro určení kofeinu a jeho čtyř metabolitů. Tato metoda byla vyvíjena za účelem použití při laboratorních praktikách studentů středních škol.
Caffeine metabolism in human body, determination of selected metabolites using HPLC
Keywords: Kofein; 1-methylmočová kyselina; teobromin; paraxantin; teofylin; biotransformace; kapalinová chromatografie; optimalizace; validace; Caffeine; 1-methyluric acid; theobromine; paraxanthine; theophylline; biotransformation; liquid chromatography; optimization; validation