Význam svépomocných skupin při péči o klienta s Alzheimerovou demencí - Kouřilová, Milena (Jihočeská univerzita, 2014)
Alzheimerova demence je neurodegenerativní onemocnění, které vede k úbytku některých populací neuronů a v důsledku toho k mozkové atrofii. To má pak za následek vznik syndromu demence. Vzhledem k tomu, že populace stárne, nabývá i problematika neurodegenerativních onemocnění na stále větším významu.Cílem práce bylo zmapovat, zda pečovatelé o klienta s Alzheimerovou demencí mají informace o svépomocných skupinách a zmapovat potřebu pečovatelů o klienta s Alzheimerovou demencí založení svépomocné skupiny v Jihočeském kraji.Pro výzkumné šetření byla použita kvalitativní metoda. Údaje byly získávány metodou polostandardizovaného rozhovoru.Z výzkumného šetření vyplynulo, že pouze dva pečovatelé ze šesti mají určité informace o svépomocné skupině. Další částí výzkumného šetření bylo zmapovat potřebu pečovatelů o klienty s Alzheimerovou demencí založení svépomocné skupiny v Jihočeském kraji.Zjištěné výsledky informují o tom, že informovanost pečovatelů o svépomocných skupinách je velmi mizivá a že by založení svépomocné skupiny v Jihočeském kraji uvítali.Výsledky této práce mohou posloužit jako informace České alzheimerovské společnosti a mohou být podnětem k založení svépomocné skupiny v Jihočeském kraji.
The significance of self-helping groups in caregiving for clients with the Alzheimer's disease
Keywords: Alzheimerova demence; svépomocná skupina; sestra; Česká alzheimerovská společnost; Alzheimer disease; self-helping group; nurse; Czech Alzheimer Society