Ošetřovatelská péče o dítě s Fallotovo tetralogií - Nejdlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Fallotova tertalogie je vrozená cyanotická srdeční vada, kterou tvoří celkem čtyři anomálie srdce. Stenóza plicnice, hypertrofie pravé komory, dextropozice aorty s nasedáním nad defekt komorového septa a defekt komorového septa. Tato onemocnění nepatří mezi častá, ale může dítě ohrožovat na životě, postihuje zhruba 3,4% dětí narozených s vrozenou srdeční vadou. Fallotova tetralogie vzniká na základě dědičných vlivů a vlivů vnějšího prostředí, jedná se o onemocnění multifaktoriální. Tato bakalářská práce obsahuje anatomii a fyziologii srdce, příčiny, příznaky a diagnostiku, léčbu, úlohu sestry v předoperační péči, úlohu sestry v pooperační péči, pooperační komplikace a život dítěte s Fallotovo tetralogií po operaci. Cílem práce je zmapovat specifika předoperační a pooperační ošetřovatelské péče u dětí s Fallotovo tetralogií. Jako výzkumné otázky jsem použila: - Jaká jsou specifika předoperační ošetřovatelské péče u dětí s Fallotovo tetralogií? - Jaká jsou specifika pooperační ošetřovatelské péče u dětí s Fallotovo tetralogií? Pro zpracování výzkumné části bylo použito kvalitativního výzkumu metodou dotazování a technikou hloubkových rozhovorů se sestrami s Dětského kardiocentra ve FN Motol v Praze. Přepsané rozhovory byly zkoumány otevřeným kódováním. Po kódování vznikly následující kategorie: Předoperační vyšetření, Monitoring, Premedikace, Lačnění, Pooperační péče, Informace o zdravotním stavu a Život po operaci. K jednotlivým kategoriím byly přiřazeny podkategorie, ve kterých jsou zakódovány důležitá data. V kategorii Předoperační vyšetření jsou důležité odběry biologického materiálu a dále RTG srdce a plic, EKG, ECHO a anesteziologické vyšetření. V kategorii Monitoring je dle odpovědí respondentek důležité sledovat fyziologické funkce a riziko hypoxických záchvatů. V kategorii Premedikace jsme se dozvěděli, že dítě před operací dostává Midazolam a Diazepam. U kategorie lačnění se liší doba lačnění u kojenců a větších dětí. Velmi rozsáhlou kategorií je kategorie Pooperační péče. V pooperační péči je důležité sledování vitálních funkcí, operační rány. Dále se provádí EKG, odebírají se krevní vzorky, dělají se výtěry z krku, nosu a stolice. Dítě dostává analgosedaci, katecholaminy, Korotrop a Dobutamin. Výživa v den operace je 5% glukóza. Z kategorie Informace o zdravotním stavu vyplívá, že veškeré informace o zdravotním stavu dítěte jsou v kompetenci lékaře. Rodiče mohou za dítětem po operaci na malou chvíli, po stabilizaci stavu, jsou na oddělení celý den. V poslední kategorii Život po operaci jsou shrnuty medikamenty, které bere dítě po propuštění domů. Z výzkumného šetření vyplývá, že v porovnávání s teoretickými poznatky byly odpovědi jednotlivých respondentek prakticky totožné. Předoperační péče vyžaduje různá vyšetření a následně pooperační péče je velmi náročná jak pro ošetřující zdravotnický personál i pro samotného dětského pacienta.
Nursing care for a child with Fallot's tetralogy
Keywords: Fallotova tetralogie; vrozené srdeční vady; diagnostika; léčba; úloha sestry v předoperační péči; úloha sestry v pooperační péči; Tetralogy of Fallot (TOF); congenital heart defects; diagnostics; treatment; role of nurse in preoperational care; role of nurse in post-operational care