Přínos florbalu vozíčkářů pro jejich hráče - Vaněk, Patrik (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jak vnímají přínos florbalu vozíčkářů samotní hráči. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších sportů tělesně postižených, který má u nás vlastní celorepublikovou ligu. Teoretická část práce je nejprve zaměřena na tělesné postižení, vyrovnání se s handicapem a následně na florbal vozíčkářů. Praktická část je věnována hráčům florbalu vozíčkářů. Na základě dlouhodobého pozorování a interview vyplývá, že hráči vnímají tento sport velmi pozitivně. Pomáhá jim narušovat běžnou denní rutinu a díky pravidelným tréninkům dochází k nácviku a zlepšení praktických dovedností důležitých pro každodenní žití. To je především zásluhou dobře fungujícího klubu, ve kterém mohou společně působit a vzájemně se obohacovat. Florbal vozíčkářů v týmu SKH Meteor Plzeň umožňuje hráčům vytvářet pevné sociální vazby a je nedílnou součástí jejich sociálního prostředí. V neposlední řadě má pak vliv na duševní i fyzickou pohodu.
Benefits of wheelchair floorball for the players
Keywords: Florbal vozíčkářů; tělesné postižení; vyrovnání se s tělesným postižením; Wheelchair floorball; physical disability; coping with physical disability