Poranění předního zkříženého vazu kolenního kloubu a následná fyzioterapeutická intervence - Hofman, David (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá fyzioterapií u pacientů s rupturou předního zkříženého vazu kolenního kloubu, navržením určité baterie cviků a obecných postupů, které mohou sloužit nejen k řešení primárně vzniklého poranění, ale i jako prevence přetěžování a následného dalšího poranění. Práce se skládá z teoretické části, ve které se věnuji anatomii, kineziologii, biomechanice, mechanice poranění, možnostem konzervativní i operační léčby a v neposlední řadě možnostem terapie. Praktická část je zpracována formou kazuistik. Využil jsem kvalitativního výzkumu, který se zabývá pacienty s poraněním předního zkříženého vazu kolenního kloubu. U všech byl použit autogenní štěp z musculus semitendinosus. U všech tří pacientů došlo k poranění během sportovní aktivity, jmenovitě fotbalu. Prvotní vyšetření proběhlo před samotným ortopedickým zákrokem, doplňkové posturografické vyšetření až v době, kdy měli pacienti povolený došlap na operovanou končetinu. Terapie probíhala 6-7 týdnů. Tři až čtyři týdny po ukončení cyklu intenzivní terapie bylo provedeno výstupní vyšetření. Cílem této práce je celkové shrnutí této problematiky, v které mají odborníci často rozdílné názory, navržení léčebně-rehabilitačního plánu a zhodnocení efektu fyzioterapeutické intervence. Pomocí fyzioterapie se podařilo u všech třech pacientů odstranit hlavní nedostatky, mezi které řadím otok, bolest a svalovou hypotrofii. Práce může sloužit jako edukační materiál pro výuku fyzioterapie, ale i pro laickou veřejnost.
Injury of anterior cruciate ligament of knee joint and following physiotherapy intervention
Keywords: LCA; Kolenní kloub; Fyzioterapie; Poranění; ACL; Knee joint; Physiotherapy; Injury