Stanovení skutečné výkonnosti rýpadel v závislosti na technologii pracovní činnosti - Šťastný, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je stanovení skutečné výkonnosti rýpadel v závislosti na technologii prováděné činnosti. K tomuto účelu bylo vybráno pět rýpadel o rozdílné provozní hmotnosti a různém jmenovitém objemu lopaty. Měřením při různých pracovních činnostech byl zjištěn skutečný pracovní cyklus rýpadla a následně byla výpočtem stanovena jeho skutečná výkonnost. Analýzou výsledků byly stanoveny faktory, které určitou měrou ovlivňují čas pracovního cyklu rýpadla, a tím i jeho skutečnou výkonnost.
Determination of the actual output of excavators depending on the performed technology
Keywords: rýpadlo; zemní práce; skutečná výkonnost; pracovní cyklus; technologie pracovní činnosti; the excavator; earthworks; actual efficiency; work cycle; performed technology