Provozní ověření vlivu krmení raného plůdku jeseterovitých ryb obohacenými naupliemi žábronožky na jejich přežití a rychlost růstu - Starý, Jakub (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem pokusu bylo provozně ověřit vliv obohacených nauplií artémie na růst a přežití larev veslonose amerického (Polyodon spathula). Šlo o porovnání skupiny kontrolní, které byla podávána artémie neobohacená, se skupinou, která byla krmena artémií obohacenou o přípravek Red pepper. Ten obsahoval nejen zvýšené množství vitamínů A, C, D3 a E, ale především HUFA, zejména pak DHA (kyselina dokosahexaenová). Larvy byly krmeny artémií pouze týden, poté začal postupný přechod na suchou granulovanou směs. Po pětidenním co-feedingu se již krmilo pouze startérovým krmivem. Celý pokus probíhal 4 týdny. U skupiny, která byla krmena obohacenou artémií bylo dosaženo statisticky vyšší průměrné hmotnosti (247,80 +- 40,36 mg) i větší průměrné délky těla (31,19 +- 1,03 mm) oproti skupině kontrolní, která dosáhla průměrné hmotnosti 140,76 +- 23,06 mg a průměrné délky 25,27 +- 0,73 mm. Rovněž i průměrné přežití obou skupin na konci pokusu bylo statisticky rozdílné. Skupina, která byla krmena artémií obohacenou, vykazovala průměrné přežití 15,43 +- 2,90 %, kdežto skupina kontrolní pouze 2,20 +- 1,92 %. Jediné, na co obohacovaní artémie vliv nemělo, byla míra kanibalismu, zde nebyly mezi skupinou kontrolní a obohacenou zjištěny žádné statistické rozdíly. Avšak tyto dosažené výsledky, zejména přežití, byly negativně ovlivněny napadením kožovcem rybím (Ichthyophthirius multifiliis), který byl zjištěn již pátý den pokusu u všech skupin. Dalším sledovaným parametrem byla míra zastoupení jednotlivých mastných kyselin v tělech larev veslonose z obou skupin. U skupiny, která byla krmena artémií obohacenou, bylo zjištěno statisticky vyšší zastoupení LA (kyselina linolová), LNA (kyselina a-linolenová) a DHA. Naproti tomu u skupiny kontrolní bylo prokázáno vyšší zastoupení ARA (kyselina arachidonová), EPA (kyselina eikosapentaenová) a DPA (kyselina dokosapentaenová).
Operational verification of the influence of feeding of the early fry of sturgeon fish by enriched artemia salina on their survival and growth rate
Keywords: larvální; veslonos; artémie; mastné kyseliny; obohacování; larval; paddlefish; artemia; fatty acids; enrichment