Posouzení zdravotního stavu dojnic ve vybraném chovu - Kocour, Daniel (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit výskyt jednotlivých typů poruch zdravotního stavu v Zemědělském družstvu Lukavec v období od ledna 2019 do ledna roku 2021. V tomto období bylo sledováno průměrně 760 dojnic českého strakatého skotu. Literární přehled se zaměřuje na nejčastěji se vyskytující onemocnění trávicího ústrojí, mléčné žlázy, pohybového aparátu, pohlavního aparátu a poruchy reprodukce. Popisuje příčiny vzniku onemocnění, jejich příznaky, diagnostiku a metody léčby. Praktická část se zabývá jednotlivými onemocněními v daném chovu, jejich vývojem, důvody vzniku onemocnění, metody léčení a výší ekonomických nákladů. Z výsledků bylo zjištěno, že chov nejvíce postihují mastitidy, způsobené špatnými zoohygienickými podmínkami, kvalitou podestýlky a krátké adaptaci na nová krmiva. Onemocnění pohybového aparátu bylo druhým nejvíce se vyskytujícím onemocněním. V průběhu sledování se ve druhém roce snížil výskyt dermatitid a nekrobacilózy z důvodu změny postupu při koupání paznehtů, ale naopak se navýšil výskyt vředu špičky, nemoci bílé čáry a Rusterholzova vředu, a to z důvodu stavby dojírny a přesunu dojnic přes nevyhovující podlahy. Třetím nejvíce postihujícím onemocněním bylo onemocnění pohlavního aparátu a poruchy reprodukce.
Assessment of the health status of dairy cows in selected breeding
Keywords: dojnice; zdravotní poruchy; četnost výskytu; dairy cattle; health disorders; frequency of appearance