Dynamika Na, K a acidobazického výlučku v moči u sezónně telených krav. - Fajmon, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
V této práci byl sledován vliv zkrmování aniontových solí na množství vápníku a hodnoty acidobazického výlučku (ABV) v moči u vysokoprodukčních dojnic. Tato minerální přísada byla testována na dvou krmných dávkách: zimní - konservované a letní - pastva v množství 450 g na kus a den. V zimním pokusném období jsme nezaznamenali žádné statisticky prů-kazné změny v hodnotách acidobazického výlučku a efekt aniontovýxh solí nebyl prokázán. V letním pokusném období se plně projevil vliv kyselých aniontových solí na acidobazickou rovnováhu i přes vysoké množství draslíku v krmivu. Zjistili jsme statisticky průkazné rozdíly v množství vápníku v moči mezi pokusnou a kon-trolní skupinou v obou pokusných obdobích. Během celého experimentu nebyla zjištěna v pokusné skupině poporodní paréza hypokalcemického původu. V kontrolní skupině byly zaznamenány dva případy tohoto metabolického onemocnění. Při zkrmování aniontových solí jsme nezaznamenali žádný negativní vliv na acidobazickou rovnováhu a zdravotní stav zvířat.
Dynamics of sodium, potassium and acid-base in urine of seasonal calving cows
Keywords: dojený skot; poporodní paréza; DCAD; acidobazický výluček; vápník; dairy cattle; milk fever DCAD acid-base in the urine calcium