Anglická rodina v pohledu české au pair - Šmídová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Hlavním cílem bakalářské práce je nabídnout pohled na výchovu předškolních dětí v Anglii v porovnání s českými výchovnými trendy. Bakalářská práce se v teoretické části zabývá rodinou a jejími funkcemi, výchovnými styly a výchovou předškolního dítěte obecně. Praktická část je zaměřena na rodinu v Anglii a její výchovné styly z pohledu českých au pair, přičemž je zúročená vlastní zkušenost z ročního pobytu v anglické rodině. Jsou zde především zmapovány zkušenosti dalších českých au pair. Pro praktickou část je využita kvalitativní metoda - dotazníkové šetření s otevřenými otázkami. V diskusi je porovnán odborný český postoj k výchově předškolního dítěte se skutečností, se kterou se setkávají české au pair v anglických rodinách. Výzkum ukázal, že situace v anglických rodinách se značně liší od reality, z které česká au pair pochází. Z výzkumu vyplývá, že v anglických rodinách je uplatňován liberální styl výchovy. S tímto stylem se česká au pair setkává většinou poprvé.
English Family in view of Czech au pair
Keywords: rodina; předškolní věk; výchova; výchovné styly; family; preschool age; upbringing; upbringing styles