Možnosti hydroponického pěstování rostlin a příklady praktického využití. - Weidenthaler, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce je uvést jednotlivé možnosti hydroponického pěstování. V literární rešerši je vysvětlen základní princip hydroponie. Dále jsou detailně uvedeny jednotlivé možnosti praktického pěstovaní rostlin v domácí i velkoplošné produkci a zároveň jsou vysvětleny výhody a nevýhody nejpoužívanějších metod. V práci jsou posouzeny hlavní výhody a nevýhody hydroponického pěstování. Největším přínosem hydroponie je pěstování rostlin bez nutnosti použití půdy. Hydroponie je tak vhodná i do domácností pro vnitřní pěstování. Může být také použita v městských částech při vertikálním pěstování, kdy dochází k obrovské úspoře plochy. Z hlediska úbytku zemědělské půdy a zhoršování její kvality se hydroponie jeví jako pěstební metoda budoucnosti. Velkou výhodou je také úspora spotřeby vody převážně v recirkulačních systémech. Existují ale i jednoznačné limitující nevýhody. Největším problémem jsou provozní náklady. S příchodem energetické krize v roce 2022 se ukazuje, že je cena energií nejvíce limitujícím faktorem. Většina hydroponických systémů pro svůj efektivní chod potřebuje neustálý příjem elektrické energie.
Hydroponic plant cultivation and examples of practical use.
Keywords: hydroponie; hydroponické pěstování; hydroponické systémy; zavlažovací metody; živný roztok; substráty; hydroponic; hydroponic cultivation; hydroponic system; irrigation methods; nutrient solution; substrates