Vliv únavy na vykonávání každodenních činností u pacientů s revmatoidní artirtidou - Kaas, Jiří; Ratislavová, Kateřina; Tóthová, Valérie (Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta zdravotnických studií, 2015)
Příspěvek se zabývá problematikou únavy u pacientů s revmatoidní artritidou a jejím dopadem na soběstačnost nemocného v oblasti běžných denních činností. Prezentované výsledky byly získány v rámci řešení týmového výzkumného projektu Grantové agentury Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích s názvem „Odraz kvality života v ošetřovatelství“. Ke sběru dat u pacientů s revmatoidní artritidou bylo využito kvantitativní šetření, v rámci kterého byly respondentům předloženy dva standardizované dotazníky – WHOQOL-100 a HAQ. Výzkumný soubor tvořilo 200 pacientů trpících revmatoidní artritidou z celé České republiky. Sebraná data byla následně statisticky zpracována v programech SASD a SPSS. Na základě výsledků bylo zjištěno, že únavou v různé intenzitě trpí 94 % pacientů s revmatoidní artritidou, a že tento příznak může negativním způsobem zasahovat do vykonávání každodenních činností nemocného. Na základě analýzy zkoumaných vztahů byla prokázána střední lineární závislost mezi všemi veličinami. V rámci komplexní ošetřovatelské péče by proto neměla být problematika únavy opomíjena.
Impact of fatigue on daily activities in patients with rheumatoid arthritis
Keywords: Revmatoidní artritida; únava; každodenní činnosti; soběstačnost; ošetřovatelství; Rheumatoid arthritis; fatique; daily activities; self-sufficiency; nursing