Rozbor negativních externalit silniční dopravy - Kůrka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na studium negativních externalit silničního provozu. V oblasti automobilové dopravy se vyskytuje mnoho externalit. V tomto konkrétním případě je kladen důraz na externality, které mají největší vliv na zdraví lidí. Jsou to prachové částice, hluk a produkce oxidu uhličitého na vybraném úseku dopravní trasy. Jako nejvhodnější úsek k měření jsem zvolil velmi frekventovanou silnici v obci Čkyně. Tato silnice je známá pod názvem ,,Čkyňská rovinka". Prachové částice byly naměřeny na křižovatce v Prachaticích z důvodu blízkosti měřící stanice. Měření jsou provedena pomocí prachoměru DUST TRAK 8530, univerzálního hlukoměru, fotoaparátu, videokamery, notebooku a pomocí programu MEFA 13, jenž pochází od firmy ATEM s. r. o.
Analysis of negative externalities of road transport
Keywords: Externality silničního provozu; hluk; oxid uhličitý; dopravní trasy; Čkyně; Prachatice; hlukoměr; MEFA 13; Externalities of road traffic; noise; carbon dioxide; transport routes; Čkyně; Prachatice; sound level meter; MEFA 13