Porovnání nástrojů platebního styku z hlediska výhodnosti pro firemního klienta - Welserová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce je nastínit problematiku platebního a zúčtovacího styku.Zaměřila jsem se na jednotlivé platební nástroje a dokumenty potřebné při využívání těchto platebních nástrojů, používané jak při platbách v tuzemsku, tak do zahraničí z pohledu banky, ale především z pohledu firemního klienta. Dále jsou popsány hlavní výhody a nevýhody jednotlivých platebních nástrojů. Konkrétní příklady a doporučení obsažené v části diplomové práce Hodnocení prostředků platebního styku u vybraných bank jsou porovnávány mezi třemi významnými bankovními institucemi v jihočeském regionu -Volksbank, CZ, a. s., Oberbank AG Česká republika a Raiffeisenbank a. s.. V této práci jsou také popsány aktuální trendy a nové možnosti používání v oblastech, které v současnosti prochází velmi dynamickým vývojem, a to platební karty a přímé bankovnictví.
Comparison of the payment instruments and their advantages for the corporate klient
Keywords: hotovostní platební styk; bezhotovostní platební styk; tuzemský platební styk; zahraniční platební styk; přímé bankovnictví; šeky; platební karty; cash payments; noncash payments; domestic and foreign noncash payments; direct banking; cheques; payment cards