Problematika infekcí spojených se zdravotní péčí u vybraných ošetřovatelských činností - Krause, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou infekcí spojených se zdravotní péčí u vybraných ošetřovatelských činností. Jedná se o teoretickou práci, která byla zpracována metodou review a syntéza. V diplomové práci byly stanoveny celkem čtyři cíle, a to vytvořit souhrnný přehled o problematice infekcí spojených se zdravotní péčí u vybraných ošetřovatelských činností. Dalšími cíli bylo zmapovat a zanalyzovat klinicky relevantní místa přenosu a možnosti prevence infekcí spojených se zdravotní péčí u vybraných ošetřovatelských činností a navrhnout doporučení v prevenci těchto infekcí. Diplomová práce je členěna do několika kapitol, které nejprve pojednávají o charakteristice infekcí spojených se zdravotní péčí, zaměřují se na původce, proces vzniku, šíření a jejich prevenci. Dále se zabývá vlastními ošetřovatelskými činnostmi. První zvolenou činností byla péče o zdravotnické prostředky určené pro opakované použití, zejména se zaměřením na provádění jejich dezinfekce. Další činností bylo zvoleno hygienické zabezpečení rukou jako základní faktor ovlivňující přenos infekcí spojených se zdravotní péčí. Tato kapitola pojednává především o hygienické dezinfekci rukou, o jejích indikacích, způsobech provedení a o dezinfekčních přípravcích. Dále se zabývá strategií pro zlepšení hygieny rukou a používání rukavic při poskytování ošetřovatelské péče. Třetí ošetřovatelskou činností byly zvoleny aseptické techniky, které jsou nezbytnou součástí při poskytování ošetřovatelské péče. V diplomové práci jsou popisovány tři konkrétní klinické ošetřovatelské postupy, a to aseptické provedení odběru venózní krve z periferní žíly, příprava a podání léku do zavedeného periferního žilního katétru a převaz nekomplikované (aseptické) rány. Zpracování diplomové práce vychází z celé řady relevantních zdrojů pocházejících nejen z České republiky, ale také ze zahraničí. Rovněž obsahuje nejrůznější doporučení národních a mezinárodních institucí. Diplomová práce může sloužit jako podklad pro zefektivnění prevence infekcí spojených se zdravotní péčí v určitých oblastech.
Problems of Healthcare-Associated Infection in Selected Nursing Activities
Keywords: všeobecná sestra; infekce spojené se zdravotní péčí; přenos; dezinfekce; hygiena rukou; aseptické techniky; General Nurse; healthcare-associated infection; transmission; disinfection; hand hygiene; aseptic techniques