Požadavky uživatelů domova pro seniory na sociální služby - Peteříková, Simona (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve společnosti dochází k nárůstu množství seniorů, kteří se o sebe nemohou postarat a potřebují pomoc jiné osoby (rodiny) nebo pobytových sociálních zařízení. Zákon o sociálních službách přinesl do systému sociálních služeb řadu podstatných změn a mimo jiné také upravuje činnosti, které jednotlivé sociální služby poskytují. Práce přináší pohled na problematiku stárnutí v pobytových sociálních zařízeních pro seniory s upozorněním na možná rizika při poskytování služeb. Výzkum v rámci bakalářské práce byl realizován ve třech domovech pro seniory tachovského Centra sociálních služeb v prosinci 2009 a lednu 2010. Informace od respondentů byly získávány prostřednictvím řízených rozhovorů. Hlavním cílem práce je zjistit a porovnat, jaké požadavky mají uživatelé jednotlivých domovů na sociální služby, zda jsou poskytované služby dostatečné a popř. jaké služby senioři v nabídce domovů pro seniory postrádají. V teoretické části se zabývám problematikou stáří a jeho změn. Věnuji se také problematice standardů kvality, především individuálního plánování s uživateli. Část je věnována také popisu Centra sociálních služeb Tachov, příspěvková organizace a jím spravovaných domovů pro seniory. Praktická část porovnává požadavky uživatelů jednotlivých domovů. Výsledky práce mohou být využity k rozšíření nabídky činností v domovech pro seniory a mohou být inspirací nejen pro zaměstnance těchto domovů, ale také pro management organizace.
The requirements of users for social services in seniors houses
Keywords: domov pro seniory; individuální plánování; senior; sociální služby; stáří; senior house; individual planning; senior; social services; old age