Drogová závislost ve výtvarné tvorbě - Matějková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2015)
Anotace Bakalářská práce je zaměřena na vysledování typických momentů výtvarné produkce závislého. Teoretická část se zaměřuje na hlubinně orientovaný psychologický směr Sigmunda Freuda, který je společným teoretickým východiskem vedení arteterapie v Psychiatrické léčebně Červený Dvůr a v Terapeutické komunitě Vršíček. Věnuji se pojmu osobnost, popisuji jednotlivé fáze vývoje. Dále se snažím definovat závislost, osobnost toxikomana, rozpracovávám metody rožnovské arteterapie. Zaměřím se na ontogenezi výtvarného projevu a výtvarnou typologii. Přibližuji jednotlivá pracoviště, jež se stala podnětem mých úvah. Jaká pozitiva a jaká negativa sebou nese výtvarně metodické vedení? Vykazují výtvarné artefakty z obou pracovišť některé společné rysy, které v "nezasažené" populaci nenajdeme? Praktická část vychází z osobní terapeutické zkušenosti s drogově závislými. Snažím se vysledovat typické momenty výtvarné produkce závislého, k čemuž využiji i produkci vytvořenou "nezasaženou" populací. V závěru své práce porovnám výtvarnou produkci drogově závislých klientů a "nezasažené" populace. Poukáži na důležitost obrazného vyjádření a metodického vedení.
Drug addiction in art
Keywords: Klíčová slova: Analýza; arteterapie; drogová závislost; osobnost; výtvarně metodické vedení; výtvarný projev; Keywords: Analysis; Art Therapy; Drug Addiction; Personality; Art Methodological Guidance; Creative Expression