Porovnání investičních příležitostí do podílových fondů - Kůsová, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá komparací vybraných podílových fondů v České republice. Hlavním cílem této práce je zhodnotit situaci na trhu s cennými papíry podílových fondů a pomoci investorovi ke správné volbě podílového fondu. Práce se nejprve věnuje charakteristice a historii kolektivního investování. Následující část popisuje podílové fondy - jejich charakteristiku, klasifikaci, vznik a zánik. Závěr teoretické části je věnován podílovým listům. V praktické části je nejprve provedena analýza trhu a získány informace o investičních společnostech v České republice. Následně jsou vybrány tři nejvýznamnější investiční společnosti kapitálového trhu a vybrán jeden akciový a jeden dluhopisový podílový fond od každé společnosti. Jedna z kapitol praktické části je věnována vlivu finanční krize na kolektivní investování a vybrané podílové fondy. Poslední a nejdůležitější částí této práce je srovnání vybraných podílových fondů podle těchto kritérií: výkonnost, riziko, celková nákladovost, poplatky a možnost odkupu podílových listů. Jako hlavní zdroje dat byly použity webové stránky investičních společností, České národní banky a Asociace pro kapitálový trh České republiky.
Comparison of investment opportunities in mutual funds
Keywords: kolektivní investování; investiční společnosti; podílové fondy; podílové listy; collective investment; investment companies; mutual funds; investment certificates