Ideál rytíře ve staročeských textech Kronika o Štilfrídovi a Rada otce synovi - Vaclík, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem práce je zkoumat pojetí ideálu rytíře ve vybraných staročeských literárních dílech vrcholného středověku, rytířské povídce Kronika o Štilfrídovi a naučné veršované skladbě Rada otce synovi, jež si jsou časem vzniku blízká. Analýzou těchto textů se pokusíme odhalit textové strategie, jimiž byl definován kodex rytířské etiky a pomocí nichž skladby budují rytířský ideál. Komparací žánrů se pokusíme o srovnání efektivity těchto textových strategií.
The Ideal of the Knight in Old Bohemian texts Kronika o Štilfrídovi and Rada otce synovi
Keywords: středověk; středověká literatura; ideál; rytířství; Middle Ages; Medieval literature; ideal; chivalry