Národní stereotypy: vztah Čechů a Španělů - Rybáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce si klade za cíl představit problematiku národních stereotypů, která napříč vědami vstupuje stále více do popředí vědeckého zkoumání. V rámci teoretické části práce je tato tématika nejprve analyzována v obecné rovině a autorka se v ní zabývá charakteristikami konceptu stereotyp a jednotlivými aspekty, které objasňují vznik, modifikaci a zánik národních stereotypů. Zvláštní pozornost je v ní věnována mechanismům přenosu stereotypů, které jsou klíčovým faktorem pro praktickou část práce a společně s vybranými národními stereotypy o Španělech tvoří přechod mezi oběma částmi práce. Praktickou část práce tvoří analýza provedeného kvalitativního šetření, která je zaměřena na postoje Čechů ke Španělům. Analýza je zaměřena zejména na změnu představ, která u respondentů nastala na základě účasti na zahraniční mobilitě ve Španělském království. Dále si klade za cíl zjistit, jaké mechanismy přenosu stereotypů na respondenty nejčastěji působí. Součástí práce je resumé ve španělském jazyce.
National Stereotypes: the realtion between Czechs and Spanish
Keywords: stereotyp; národ; národní stereotyp; autostereotyp; heterostereotyp; kategorizace; generalizace; stereotype; nation; national stereotype; autostereotype; heterostereotype; categorization; generalization