Podpora rozvoje čtenářské gramotnosti v prostředí speciální mateřské školy - Čermáková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá podporou předčtenářské gramotnosti u dětí v mateřské škole speciální, která vzdělává děti s mentálním postižením lehkého a středně těžkého stupně a k němu přidružené postižení v oblasti zrakového, sluchového vnímání, poruch řeči a PAS- poruchy autistického spektra. Teoretická část vymezí pojem gramotnost, funkční gramotnost a dále podrobněji objasňuje předčtenářskou gramotnost a její podporu ve speciální mateřské škole. Výzkumná část je zaměřena na dílčí diagnostiku a následný cílený rozvoj pěti dětí z konkrétní mateřské školy speciální a některých dovedností spojených se čtenářskou gramotností.
Supporting literacy development in the special kindergarten
Keywords: gramotnost; funkční gramotnost; předčtenářská gramotnost; mentální retardace; speciální škola; literacy; functional literacy; intellectual disability; special school