Telčsko - místní region ve výuce na 2. stupni ZŠ - Prokopová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Prokopová, M. (2013): Telčsko ? Místní region ve výuce na 2. stupni ZŠ. Diplomová práce, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, katedra geografie, 85 stran. Diplomová práce Telčsko ? Místní region ve výuce na 2. stupni ZŠ pojednává o problematice výuky místního regionu na 2. stupni základní školy a víceletých gymnázií. Práce se skládá ze dvou částí ? teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá charakteristikou řešeného území a postavením daného tématu ve vzdělávacích dokumentech s důrazem na naplnění klíčových kompetencí. Praktická část na základě empirického výzkumu a šetření shrnuje poznatky o znalostech žáků o místním regionu a dotazníky pro učitele zjišťují způsoby výuky tohoto tématu. Na základě tohoto šetření navrhuji vlastní návrh koncepce výuky Telčska (metodika výuky, exkurze, projekt a pracovní učebnice), vycházející z platného Rámce vzdělávacího programu pro základní vzdělání.
Telč region - Local region in teaching at the Second Grade of Primary School
Keywords: místní region; žák; výuka; Telčsko; klíčové kompetence; regionální geografie; Local region; pupil; teaching; Telč region; key competences; regional geography