Společenstva epigeických brouků plantáží rychle rostoucích bylin a okolních biotopů - Jahnová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem předkládané práce bylo prozkoumat společenstva epigeických brouků v porostech energetických bylin (Dactylis glomerata, Arrhenatherum elatius, Phalaris arundinacea, Helianthus tuberosus) a v okolním biotopu (trávník antropogenního původu). Jako indikátory posloužili střevlíkovití (Carabidae) a drabčíkovití (Staphylinidae), kteří byli odchytáváni metodou zemních pastí v letech 2008 až 2010 vždy v průběhu vegetační sezony. Celkově bylo odchyceno 1789 exemplářů a 69 druhů epigeických brouků. Ve všech porostech převládaly druhy eurytopní (E) nad druhy adaptabilními (R2), rovněž hodnota indexu antropogenního ovlivnění společenstev brouků byla ve všech porostech nízká. Pomocí RDA analýzy byl statisticky prokázán vliv proměnné efekt okolního biotopu na společenstva epigeických brouků. Závěrem bylo konstatováno, že na společenstva epigeických brouků mohl mít vliv průběh počasí v jednotlivých sezonách, dále také meziroční změny v populačních cyklech brouků, okrajový efekt i mikroklimatické podmínky uvnitř porostů.
Communities of epigeic beetles in the plantations of fast growing plant species for energetic purposes and in surrounding biotopes
Keywords: střevlíkovití (Carabidae); drabčíkovití (Staphylinidae); energetické byliny; index antropogenního ovlivnění společenstev brouků; druhová diverzita; ground beetles (Carabidae); rove beetles (Staphylinidae); perennial biomass crops; index of beetle communities; species diversity