Profil domácího a zahraničního návštěvníka ve vybrané oblasti - mikroregion Svazek lipenských obcí - Pospíšilová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem diplomové práce je prostřednictvím analýzy sledovat návštěvnost zvolené oblasti, mikroregionu Svazek Lipenských obcí. Na základě analýz sestavit profil domácího a zahraničního návštěvníka zvolené oblasti. Dílčím cílem je příprava metodiky šetření profilu domácího a zahraničního návštěvníka. Šetření proběhlo v období prosince roku 2010 a v období ledna roku 2011 ve zvoleném území mikroregionu. Jako metoda bylo zvoleno pozorování a dotazování. Zvoleným územím mikroregionu se rozumí oblast Skiareálu Lipno a obce Lipno nad Vltavou a Frymburk. Toto území bylo vybráno záměrně, neboť právě zde se nachází přírodní atraktivity a potřebné vybavení pro provozování zimních sportů a díky tomu se zde v zimním období vyskytuje největší koncentrace návštěvníků. Vzrůstající počet návštěvníků během několika posledních zimních sezón je důvodem provedení dotazníkového šetření právě v tomto ročním období. Výstupem diplomové práce je profil domácího a zahraničního návštěvníka zvolené oblasti a metodika sestavení profilu domácích a zahraničních návštěvníků jakékoliv zvolené oblasti.
Profile of domestic and foreign visitors in selected areas - mikroregion Svazek lipenských obcí
Keywords: domácí a zahraniční návštěvník; Lipensko; zimní sezóna; zimní sporty; investice z Nizozemska ve zvolené oblasti; the domestic and the foreign visitors; Lipensko; the winter season; winter sports; the Dutch investment in selected areas