Analýza slinných serpínů klíšťat Ixodes ricinus z hlediska strukturní biologie - Kaščáková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Znalost podrobné struktury proteinů a jejich komplexů s jinými proteiny, jako jsou například serpiny, pomáhá pochopit jejích mechanismus účinku. Serpiny, jako velká skupina proteázových inhibitorů mají téměř identické složení sekundární struktury a představují dokonalý příklad jak se dá vysvětlit jejich inhibičním proces prostřednictvím detailních strukturních analýz mnoha zástupců skupiny. Univerzální proces inhibice serpinu je znám a také je známo, že serpiny jsou strukturálně téměř identické zatímco funkčně rozmanité. Proto má každý serpin některé vlastnosti jemu specifické a znalost detailních serpinových struktur může vysvětlit vysokou funkční diverzitu. Rentgenová krystalografie byla a je jedním z nejběžnějších nástrojů používaných pro strukturní analýzu serpinu. Tato práce popisuje strukturní informace serpinů klíšťat Ixodes ricinus. Serpiny tohoto druhu jsou zodpovědné hlavně za modulaci imunitní odpovědi hostitele prostřednictvím inhibice zúčastněných proteáz. Serpiny s proteázami tvoří kovalentní komplexy. Tento proces vede k "sebevražednému" mechanismu, který inaktivuje jak proteázu tak i serpin. Zde jsou uvedeny výsledky rentgenové strukturní analýzy čtyř serpinů I. ricinus pojmenovaných: Iripin-3, Iripin-5, Iripin-4 a Iripin-1. Všechny pomáhají klíšťatům různými způsoby zůstat přichyceny k hostiteli po dostatečnou dobu pro krmení tím, že inhibují proteázy zapojené do imunitních obranných reakcí hostitele na kousnutí klíštětem.
Structural insight into the salivary serpins of Ixodes ricinus
Keywords: klíště; serpin; rentgenová krystalografie; Ixodes ricinus; sliny klíšťat; strukturní konformace; tick; serpin; X-ray crystallography; Ixodes ricinus; tick saliva; structural conformations