Vztah státu a církve ve Francii v letech 1870-1901 - Myslilová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se bude zabývat vývojem a proměnou vztahu církve a státu ve Francii v letech 1870-1901. Autorka bude analyzovat proměnu jeho povahy po vyhlášení Třetí francouzské republiky v roce 1870 i popisovat a interpretovat jeho vývoj do roku 1901, kdy ve Francii došlo k rozpuštění většiny řeholních řádů a kongregací. Cílem diplomové práce bude přiblížení dynamiky vzájemných vztahů včetně akcentu budoucího vývoje v této západoevropské zemi, přičemž autorka rovněž zasadí do politicko-náboženského kontextu významný zákon o odluce církve od státu.
The relationship between the Church and the state in France in 1870-1901