CHOMSKY AND PINKER: A COMPARISON OF TWO LINGUISTS CONCERNING MODERN LINGUISTIC ISSUES - Voráčková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2016)
Noam Chomsky je považován za zakladatele moderní lingvistiky. Jeho práce přinesla řadu nových teorií a poznatků a zásadně ovlivnila pohled teoretické lingvistiky na osvojování a fungování jazyka. Tato práce shrnuje jeho přínos a inovativní teorie (zabývá se především Univerzální gramatikou, argumentem lidské vrozené lingvistické kompetence a Generativní gramatikou), jejich odlišnost od názorů, které v lingvistice převládaly před příchodem Chomského. Komparativní část práce se zabývá především vlivem Chomského teorií na dalšího amerického lingvistu, Stevena Pinkera a je realizovaná metodou porovnání jejich názorových shod i odlišností, argumentů a důkazů, kterými je podporují. Cílem práce je zmapovat a porovnat názory těchto dvou vědců na témata moderní lingvistiky a shrnout možný přínos plynoucí ze vzájemné vědecké diskuze a kritiky.
CHOMSKY AND PINKER: A COMPARISON OF TWO LINGUISTS CONCERNING MODERN LINGUISTIC ISSUES
Keywords: lingvistika; Chomsky; Pinker; teorie; evoluce jazyka; linguistics; Chomsky; Pinker; criticism; theory; evolution of language