Gymnázium v Pelhřimově v letech 1871-1921 - Hurdová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá vznikem a vývojem gymnázia v Pelhřimově v letech 1871-1921. Vznikla na základě studia odborné literatury a pramenů uložených ve Státním okresním archivu v Pelhřimově a Archivu Muzea Vysočiny Pelhřimov. Práce obsahuje sedm kapitol a je možné ji rozdělit do dvou částí. První tři kapitoly zabývající se dějinami města a regionu, proměnami sekundárního školství v českých zemích v letech 1848-1921 a vývojem školství na Pelhřimovsku vytváří historický kontext následujícím stránkám věnovaným již samotnému gymnáziu. Druhá část práce se nejprve zaměřuje na vznik pelhřimovského nižšího reálného gymnázia a jeho proměny během prvních padesáti let jeho existence. Stěžejní část práce pak představují kapitoly věnované každodennímu životu školy a jejím studentům. Analýza studentů byla zaměřena zejména na teritoriální a sociální původ, náboženské vyznání, chování, taktéž na úspěšnost a délku studia. Závěrečná kapitola diplomové práce se zabývá pedagogickým sborem gymnázia ve sledovaném období.
The grammar school in Pelhřimov during the years 1871-1921
Keywords: historie gymnázia; sekundární školství v českých zemích; historie města; život školy; studenti; teritoriální původ studentů; sociální původ studentů; chování studentů; úspěšnost studia; délka studia; pedagogický sbor gymnázia; history of the grammar school; secondary education in the Czech lands; history of the town; daily school life; students; territorial origin of students; social origin of students; behavior of students; success; length of study; pedagogical staff