Kriminalita mládeže - Jelínek, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce "Kriminalita mládeže" je souhrnem informací týkajících se vzniku a příčin kriminality dětí a mládeže. Hlavním cílem práce je nastínit problematiku kriminality dětí, poukázat na faktory, které souvisejí s nárůstem trestné činnosti nezletilých a také na nedostatky jejich nápravy. Vedle představení zákona č. 218/2003 Sb. o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže, seznamuje s možnostmi trestu pro mladistvé delikventy a zaměřuje se především na příčiny delikventního jednání u mladistvých osob. V první části práce je složen z historického pohledu na trestní odpovědnost mladistvých a její vývoj. Tato bakalářská práce mimo jiné představuje důležité pojmy v legislativní oblasti kriminality mládeže, jsou v ní uvedeny statistické výstupy Policie ĆR a příklady z policejní praxe. Samozřejmě nechybí ani prevence trestní odpovědnosti mladistvých a to z pohledu Police ČR. Praktická část bakalářské práce je výsledkem výzkumu, který byl prováděn mezi policisty v Plzni. Krátký dotazník byl rozdán na několik obvodních oddělní policie a kolegové jej anonymně vyplnili.
Youth crime
Keywords: Dítě; nezletilí; mladiství; věk; delikvence; kriminalita; rodina; škola; trestný čin; provinění; čin jinak trestný; Child; minors; adolescents; age; delinquency; crime; family; school; offense; offense; offense or criminal