Význam stromových plantáží rychle rostoucích dřevin pro krajinotvorbu a průmyslové využití - Kohout, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce Význam stromových plantáží rychle rostoucích dřevin pro krajinotvorbu a průmyslové využití se zabývá vhodností použití klonů topolu k plnění mimo produkčních funkcí, jako jsou vliv porostu na vlhkost půdy, vliv porostu na retardaci větru, působení porostu na absorpci hluku, asanační funkce porostu a vliv různě starého porostu na utužení půdy. Pokusy byly prováděny v roce 2007 na plantážích rychle rostoucích dřevin v Jižních Čechách, kde jsou vysazeny klony ''Japonský topol'' - Jap 104*049 ( P. nigra L. x P. maximowiczii Henry ''Maxvier''), Jap 105*050 049 ( P. nigra L. x P. maximowiczii Henry ''Maxfünf''). Výsledková část je zaměřena na hodnocení vlhkosti půdy v různých měsících a při různé délce denního svitu a srážkách. Dále byl hodnocen vliv tlumení větru, vliv retardace hluku v různých vzdálenostech od plantáže, asanace půdy rychle rostoucími topoly v porostu a mimo porost v neobdělávané části a vliv porostu na utužení půdy ve čtyřletém porostu, v čerstvě vysazeném porostu a na TTP. Pokusy prokázaly, že plantáže rychle rostoucích dřevin lze využít i neenergeticky.
Importance of tree plantation of fast growing species for landscape creation and industrial usage
Keywords: rychle rostoucí dřeviny; neenergetické využití; topolové plantáže; fast growing trees; non-energetic usage; poplar plantations