Metodické postupy při rekonstrukci účetního systému - Procházková, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Anotace Tato diplomová práce je zaměřena na rekonstrukci účetního systému podniku v souladu s platnými právními předpisy. V literární rešerši budou stručně popsány základní právní předpisy, kterými se musí řídit každá účetní jednotka při zpracování účetnictví, s důrazem na správné sestavení vnitropodnikových směrnic. Dále budou popsány základní požadavky na softwarové vybavení a postup při výběru účetního software. V praktické části bude popsán podnikatelský subjekt, u kterého jsem v průběhu roku 2011 převzala vedení účetnictví jako externí účetní. Odhalení některých problémů, které vykazoval účetní systém této podnikatelské jednotky, mne motivovalo ke zpracování tohoto tématu v diplomové práci. V praktické části budou popsány používané účetní metody, softwarové vybavení a hlavním cílem praktické části bude aplikovat správné účetní metody a postupy v oblastech, ve kterých tento subjekt nemá správně nastavený účetní systém. Součástí rekonstrukce účetního systému také bude vyhledání vhodného programového vybavení a jeho implementace do provozu podniku a v souvislosti s tím změna organizační struktury podniku. Vyústěním celé práce budou nově vytvořené vnitropodnikové směrnice.
Methodical procedures in the course of accounting system´s reconstruction
Keywords: účetní systém; vnitropodnikové směrnice; účetní software; organizační schéma; financial system; internal guidelines; accounting software; organizational scheme