"Atoms in molecules" (AIM) analýza Pt(II)-komplexů - Švecová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2011)
Byla provedena AIM (Atoms in molecules) analýza čtvercových trans-Pt[(NH3)2T(H2O)]n+ komplexů (T = H2O, NH3, NO2-, OH-, F-, Cl-, Br-, SCN-, CN-, PH3, CO, CH3-, H-, C2H4). Elektronová hustota v kritických bodech Pt-H2O vazby koreluje nepřímo úměrně s délkou této vazby a s obsazeností 5d orbitalů centrálního atomu platiny a přímo úměrně s celkovým nábojem na H2O ligandu. Vazbu Pt-H2O lze tedy zcela považovat za donor-akceptorovou a AIM analýza je velice vhodná metoda pro kvantitativní stanovení síly trans- vlivu.
"Atoms in molecules" (AIM) analysis of the Pt(II)-complexes
Keywords: Chemická vazba; elektronová hustota; vazebné kritické body; cisplatina; trans-efekt.; Chemical bond; electron density; critical points; cisplatin; trans-effect.