Vývoj ochranných prvků bankovek v ČR a jejich porovnání s ochrannými prvky bankovek EU - Smrčková, Radka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je vypozorovat jednotlivé ochranné prvky na všech bankovkách české koruny a na euru. Druhým cílem je porovnávání těchto ochranný prvků. Teoretická část práce je zaměřena na historii a vývoj bankovek a poté na ochranné prvky obecně. V praktické části jsou řešeny ochranné prvky na všech nominálech české koruny, dále je srovnávána každá nominální hodnota nejnovější série s dříve vydanými platnými sériemi a jsou řešeny ochranné prvky na bankovkách eura.
The developement of the protecting elements on the banknotes in the Czech Republic and their comparison with the protecting elements on the banknotes in European Union.
Keywords: bankovka; ochranný prvek; nominální hodnota; vzor; banknote; protecting element; denomination; pattern