Zakládání ovocných sadů v Jihočeském kraji - Paclík, Filip (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce řeší historii a vývoj sadovnictví na českém území, zakládání ovocných sadů a jejich začlenění do krajinného rázu, specifika pozemkových úprav při řešení ovocných sadů a porovnání konvenčního a ekologického hospodaření. Je zde podrobně zpracována charakteristika a historie území sledované lokality, detailní zpracování roční údržby třešňového sadu a období sklizně, popis pěstovaných odrůd a mechanizace ve sledovaném ovocném sadě a zároveň spolu s použitou výsadbou i rozpracována investice podle aktuálních nákladů.
Establishment of orchards in South County
Keywords: historie sadovnictví; dotační politika; konvenční a ekologické hospodaření; výsadba ovocného sadu; pozemkové úpravy; stanovištní podmínky; třešňové odrůdy; pomologie; history of landscape architecture; subsidy policy; conventional and organic farming; orchard planting; landscaping; habitat conditions; cherry variety; pomology