Kvalita nosného vztahu a zaměřenost na cíl jako účinný faktor v sociální práci - Šicnerová, Věra (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomovou práci s názvem Kvalita nosného vztahu a zaměřenost na cíl jako účinný faktor v sociální práci, zpracovala Šicnerová Věra, Teologická fakulta, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vedoucí práce je Lhotová Marie, PhDr. Ing. Ph.D. Klíčová slova: cíl, emoce, klient, nedirektivní přístup, Rogers, empatie, interakce, komunikace, konflikt, sociální práce, sociální pracovník, vztah. Diplomová práce popisuje vznik sociálně terapeutického vztahu mezi klientem a sociálním pracovníkem na základě nehodnotícího přístupu sociálního pracovníka a v souvislosti s následným vhodně určeným cílem. V práci jsou obsaženy informace o podmínkách vzniku kvalitního vztahu pro spolupráci klienta a sociálního pracovníka v sociálně terapeutickém procesu. Jsou zde zmíněna i rizika a nevhodné přístupy, které mohou vzájemný vztah narušit a tím zmařit vhodné zvolení a plnění cíle. Diplomová práce popisuje profesní kvality sociálního pracovníka, které budování vztahu zjednodušují. Vyjmenovává vlastnosti klienta i sociálního pracovníka, které naopak budování sociálně terapeutického vztahu narušují, popřípadě znemožňují. Diplomová práce dokládá, že vztah mezi sociálním pracovníkem a klientem je rozhodující při úspěšném určení a plnění cíle sociálně terapeutického procesu.
The quality of supporting relationship and aim directivity as a successful factor in social work
Keywords: Klíčová slova: cíl; emoce; klient; nedirektivní přístup; Rogers; empatie; interakce; komunikace; konflikt; sociální práce; sociální pracovník; vztah.; Key words: aim; emotions; client; indirect approach; Rogers; empathy; interaction; communication; conflict; social work; social worker; relationship.