VÝZKUM VOLNÉHO ČASU MLÁDEŽE V OBDOBÍ MEZI ROKY 1965 - 1972 V ČSSR - Šindelířová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce je historickou sondou do významného období rozvoje sociologie volného času (1965-1972) v tehdejší ČSSR, vychází přitom z dobových definic termínu "volného času", které se vzájemně liší v přístupu, s jakým je tento pojem vymezován; dále obsahuje tehdejší vymezení a rozdělení volnočasových aktivit, vlastnosti a funkce volného času. Diplomová práce popisuje postavení a vývoj sociologie jako vědní disciplíny v poválečných létech, uvádí přehled o nejčastějších tématech a metodách sociologického výzkumu volného času používaných ve zkoumaném období. Východiskem pro určení témat a používaných metod jsou zejména práce českých sociologů Dismana a Filipcové. Vzhledem k tomu, že se jedná o práci, která je zpracována na katedře pedagogiky, je přehled rozvoje sociologie volného času zasazen do širšího kontextu a jedna kapitola je zvláště věnována volnému času mládeže. Práce celkově hodnotí přínos sociologie pro výzkum a pedagogiku volného času ve zkoumaném období.
Research on leisure of youth activities in the period between 1965 - 1972 in the Czechoslovak Socialist Republic
Keywords: volný čas; sociologie; sociologický výzkum; mládež; normalizace; Československá socialistická republika; leisure; sociology; sociological research; youth; normalization; Czechoslovak Socialist Republic