Vliv nezaměstnanosti muže na fungování rodiny - Ficová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nezaměstnanosti muže a jejími dopady na rodinu. Cílem práce je popsat a poukázat na to, jaké dopady má ztráta zaměstnání jedince na život rodiny. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí ? teoretickou a praktickou. V teoretické části popisuji nezaměstnanost, rizikové skupiny na trhu práce, sociální a psychické důsledky nezaměstnanosti, dále se věnuji rodině, charakterizuji funkce rodiny a funkce jedinců v rodině, zejména mužů. V posledním bodě teoretické části se věnuji významu práce v životě člověka. V praktické části se zaměřuji na výzkum a interpretování výsledků. Výzkumným souborem jsou nezaměstnaní muži, kteří mají rodinu. Hlavní výzkumná otázka zní: Jaké jsou nejzávažnější důsledky nezaměstnanosti muže na rodinný život? Podle výsledků zjištěné dotazníkem jsem zjistila, že za nejhorší dopad je považováno zhoršení finanční situace a jako další problematický důsledek je považována přítomnost psychických poruch.
Effect of male unemployment on the family functioning
Keywords: Nezaměstnanost; rodina; práce; důsledky nezaměstnanosti; unemployment; family; job; consequences of unemployment