Jazykově francouzské tisky ve fondu českobudějovické biskupské knihovny. - Trojanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
V diplomové práci se budeme zabývat jazykově francouzskými tisky fondu biskupské knihovny, které jsou dnes uloženy v oddělení historických fondů českobudějovické vědecké knihovny ve Zlaté Koruně. Zakladatelem knihovny byl první českobudějovický biskup Jan Prokop Schaaffgotsche, který v Českých Budějovicích působil v letech 1784-1813. Jelikož knižní sbírka biskupské knihovny zatím nebyla zpracována, cílem této práce bude představit jazykově francouzskou část formou katalogu, který nám pomůže charakterizovat francouzské tisky z hlediska obsahu, provenience, tématu a žánru. V úvodní části se budeme věnovat osobnosti zakladatele knihovny a obecné charakteristice fondu biskupské knihovny. Součástí práce budou anotované rejstříky
French Prints in the Collection of the Bishop's Library in Czech Budweis.
Keywords: biskupská českobudějovická knihovna; biskup Schaaffgotsche; katalog francouzských tisku; anotované rejstříky; charakteristika francouzského fondu; Bishop's library in České Budějovice; Bishop Schaaffgotsche; Catalogue of french publications; annotated registers; Characteristic of the french written part